# szabolcs
2008. január 12., 14:03 e

Tisztelt Toro Tibor!

Miert van az, hogy Tokes mellett kampanyolva meg akarja mondani a tutit, es kozben szuntelenul szidja az rmdsz vezeteset, mikor az on alltal megreformalt, marko mentesse tett temes megyei rmdsz nem jutott be a megyei es varosi onkormanyzatban.(Beszterce megyeben kisebb aranyokkal sikerult). Megkerdeznem, hogy nem lenne fontosabb eloszor Temesvart takaritania es ott eredmenyt elerni? Vagy egyszerubb Tokes palastja moge bujva predikalgatni?

Érzem a kérdéseiben a rokonszenv-túltengést. Meg azt, hogy nem igazán vár rájuk választ. Mindenképpen köszönöm az alkalmat, hogy kitérhetek a felvetett kérdésre – nem először találkozok vele közvetlen vagy burkolt vád formájában – és néhány tévhitet és nagyvárosi legendát szertefoszlathatok.
1. Nem a tutit mondom, csak a véleményem, RMDSZ-vezetésről, bármiről, főleg, ha kérdeznek, időnként bevallom, anélkül is, ha fontosnak érzem a megszólalást.
2. Nem Markó-mentes a Temes megyei RMDSZ, soha nem is volt az, akkor sem, amikor én voltam az elnöke (1996 és 2001 között) és nem is törekedtem, hogy az legyen, abból a megfontolásból, hogy a markói kisebbségpolitika a szórványban komoly legitimációval rendelkezik. Legfeljebb jobban odafigyelünk egymás véleményére, mint máshol, “sikeresebb” pártszervezeteknél.
3. Valóban kiestünk 2004-ben mind a temesvári, mind a megyei önkrományzatból (az egyiknél 24, a másiknál közel 300 szavazat hiányzott az 5%-ös küszöbhöz). Mind mai napig traumaként éljük meg, mi is, a közéleti szereplők, a közösség is. A felelősség közös, az enyém is, de jó tisztázni, hogy a közhiedelemmel ellentétben, ekkor nem én voltam sem megyei elnök, sem kampányfőnök, sem listavezető, sem polgármesterjelölt. A kudarc okai sokrétűek, elsődleges oka szerintem a Bánságban ijesztő méreteket öltő asszimiláció (itt a vegyesházasságok száma 10 az 1-hez, és a magyar családból származó gyerekek kevesebb mint egynegyede tanul anyanyelvén), nálunk 2004-ben szakadt el a szál. Nem biztos, hogy sikerül még egyszer összebogozni. Nem takarítani kell, hanem keresni a módot és eszközöket a visszatéréshez. Elismerem, nem kis feladat, hazudnék, ha azt mondanám, van rá tuti recept.
4. Nemigen tudok, mit kezdeni az utolsó mondattal, ha komolyan akarom venni ezt a fórumot.