# Balló Zoltán
2008. január 12., 10:15 e

Esetleg komolyan veszem a felhívást és kérdés(-eket) teszek fel és megtisztel, ha Ön válaszol.
Ismereteim szerint-de ha tévedek, kérem jelezze-Románia világi és nem fundamentalista állam. Ez esetben ez egyházak miért közpézből gazdálkodnak. Miért nem a hívek hozzájárulásából, és a felszabaduló pénzt a kultúra rehabilitációjára fordítják. Miért építenek túlnyomórészt közpénzből katedrálist Bukarestben. Miért kell külön kérni az iskolákban, ha valaki nem szeretne vallásos nevelést gyerekének, és miért nem annak kell kérni aki szeretne.
Miért nem dolgoznak azon, hoyg egy valós demokratikus mechanizmust alakítsanak ki, példáúl, a hét második felében hazajönnének a képviselők és megtudnák a választók véleményét, majd hétfőn aszerint szavaznának a törvényekre.

Tisztelt Balló Zoltán!
Próbálom én is komolyan venni a válaszolást, ezért megy ilyen lassan. (Barátom órásmester édesapjától tanultam, hogy lassú munkához idő kell). Tehát:
1. Románia világi állam. Az egyházak a hívek hozzájárulásából, továbbá egyéb forrásokból, többek között közpénzekből származó pénzekből gazdálkodnak. A közpénz használata akkor jogos, ha az illető egyház a civil társadalom részeként a hitélet mellett világi jellegű társadalmi feladatokat vállal át az államtól, pl az oktatás, a művelődés vagy a szociális szolgáltatások területén. Ez a magyar történelmi egyházak esetében így is van, a domináns, államvallásként kezelt görögkeleti egyház esetében kevésbé.
2. Én sem helyeslem, amikor közpénzt áldoznak katedrális-építésre. Ha módom van rá, a parlamentben ellenszavazattal fejezem ki véleményem, de nem vagyok élharcosa ennek a kérdésnek.
3. Szemlélet kérdése. Valószínűleg a jelenlegi gyakorlat azon a vélekedésen – akár ténynek is tekinthetjük, ha hinni lehet a közvéleménykutatásoknak – alapszik, hogy az állampolgárok nagyobbik része ezt tartja rendjénvalónak , tehát ez legyen az automatizmus, az ettől való eltérés pedig a kivétel.
4. Ez a demokratikus mechanizmus elvileg létezik. A parlamenti tevékenység általában hétfőtől csütörtökig igényel kötelező bukaresti jelenlétet, a hét vége péntektől vasárnapig a választókkal való kapcsolatra fordítható. A választókon is múlik, mennyire igénylik ezt a kapcsolatot. A választói “feed back” nemcsak hasznos, hanem sikerélmény is, még akkor is, ha kritikus, mert azt jelzi, odafigyelnek a munkádra.

Érzek jó adag türelmetlenséget az egyházakkal szemben. Próbálja ezirányú negatív tapasztalatait ne általánosként kezelni. Egyházaink még mindig fontos közösségépítő és megtartó intézmények, minden bizonnyal jó ideig azok is maradnak.
Baráti üdv
TTT