# kiváncsi
2008. január 10., 11:38 e

Tisztelt Toró úr!
Minden tiszteletem az Öné, amiért annyi éve már sikeresen lavíroz a két fél között, mind2ből a jót választva.
Kérdésem:
Miből akar építeni az MPP, akkor amikor alig van olyan személy a berkekben, aki politikai porondra való. Ráadásul azok sem erőst maradnak meg. Szilágyi Zsolt is, akinek vezető szerep jutna az MPP-ben, kimegy irodavezetőnek Tőkés mellé. Ennyire megélhetési politikus Szilágyi? Ennyire a pénz kell neki? Mert ugyebár mindannyian tudjuk, hogy odakint, irodavezetőként sokra úgy sem fog menni, ráadásul, ha mégis szerepet kap a pártvezetésben, akor majd hogy fog kinézni, hogy egy irodavezető az MPP alelnöke, vagy ügyvezetője, vagy akármije???

Tisztelt Kiváncsi!
Igaztalannak érzem a Szilágyi Zsolt barátom és harcostársam személyét érintő, kérdés formájában megfogalmazott ugyan, de minősítő erejű megállapítást. Sziszi 2004-ben 14 éves képviselői mandátumát áldozta be az alternatíva-építés érdekében, tehát rá legkevésbé illik a megélhetési politikusi minősítés.
Tőkés László a kampányban leendő EP-irodáját “erdélyi nagykövetségként” képzelte el és valóban azzá kellene tenni. Ez legalább olyan fontos stratégiai céljaink elérése szempontjából, mint az életképes politikai alternatíva felépítése. Sziszi szinte egyetlen képzett külpolitikusunk. Neki való feladat kiépíteni és működtetni ezt az intézményt.
Abban viszont egyetértünk, hogy jelenleg kevés politikai szerepvállalásra alkalmas ember mutatja magát a polgári-nemzeti oldalon és ez komoly gondja a leendő MPP-nak. Ha az MPP kizárólag a jelenlegi – a hosszúra nyúlt vajúdás alatt a pártosodás ódiumát nyíltan felvállaló, ezért minden tiszteletet megérdemlő – veteránok soraiból akar jelölteket válogatni, akkor nem sok eséllyel vág neki a választási menetelésnek. Ha azonban lesz annyi bölcsesség a vezérkarban megnyitni a sorokat és esélyt adni a nemzeti elkötelezettségű, politikai-közéleti szerepre alkalmas, mindeddig félreálló, vagy – bizonyos körökben nem túl népszerű gondolat! – a sokáig egyetlen, sokunk pozitív energiáit és kreativitását elnyelő RMDSZ-szövetségben szerepet vállaló személyeknek, akkor nagyságrenddel nő az esélye a polgári-nemzeti tábor sikeres választási szereplésének és ezáltal a jelenlegi balra billent politikai képviselet kiegyensúlyozásának.