KSz
2008. január 9., 20:23 e

Vállalná-e Ön egy az RMDSZ-MPP alapjain nyugvó politikai konglomerátum vezetését?

Az Ön hadnagyainak szánt funkciókról az alábbiakban elmélkedtem:

http://nemzetepito.wordpress.com/2008/01/07/oh-mondd-te-kit-valasztanal-rabonban

Ha nem én tetettem fel magamnak ezt a kérdést (becsszó nem!), akkor igen megtisztelő, kedves KSz, mind a kérdés, mind az elmélkedés. Nem tudom, ki vagy, de van legalább egy söröd, ha a való világban is találkozunk.

Egy biztos: az autonómia – annak minden formája, sőt a különböző formák ötvözete – régen szívügyem. Lehet, hogy megpályázhatnám a Székelyföld területi autonómiája iránt legtöbb affinitást mutató szórvány-magyar képviselőnek járó titulust.

De a kérdés nem erről szól. Az RMDSZ és MPP (vagy valami más, ha az nem válik be, illetve elfajzik) alapjain nyugvó politikai konglomerátum az összefogásnak valóban egy, az eddigi egypártrendszerű gyakorlattól teljesen eltérő kerete (kell legyen), amelynek hatékony működtetése nem egy karizmatikus és a nagytöbbség de főleg a szemben álló szekértáborok által elfogadott vezéren múlik. Megosztott politikai mezőben ilyenek nincsenek is, nálunk sem. Ha lenne ilyen, minden bizonnyal nem lenne megosztott a mi erdélyi magyar politikai elitünk, s annak nyomán a társadalom is (vagy fordítva, de ez a kérdés szempontjából mindegy). Talán nem tévedünk nagyot ha azt mondjuk, hogy jelenleg az RMDSZ-vezérkar által meghonosított és gyakorolt érdekképviselettel többé-kevésbé elvan a társadalom 60%-a, ennek a tábornak nincs igazából karizmatikus vezetője, de szimbolikus alakja kétségtelenül Markó Béla. A jelenleg 40%-os támogatottsággal bíró polgári-nemzeti tábor rendelkezik ugyan karizmatikus személyiséggel (Tőkés László), aki nem pártpolitikus, hadnagyai pedig mindeddig nem találták meg az igazi megoldást az alternatíva szervezeti megjelenítésére (talán most sikerülni fog, de erről máskor). A magyar politikai képviselet együttes fellépéséhez – minden olyan helyzetben, amikor az együttes fellépés imperativusz – tehát egy szilárdan megalapozott és nagytekintélyű egyeztető testület kell (ez lenne olvasatomban az EMEF) amelynek a határozatai ugyan ajánlás jellegűek, de aki azokkal szembe megy, az kiíratkozik a választópolgárok bizalmából. Ennek létrehozásában és működtetésében látok magamnak (is) feladatot, mert asszimetrikus módon ugyan, de kellő ellenségem és barátom van mindkét szekértáborban, hogy ne próbáljam meg ezt felhasználni. De igazából annak örülnék, ha megalakulna az EMEF és annak Tőkés és Markó lennének társelnökei, legalábbis addig, amíg bejáratódik a gépezet és bizonyítja életképességét.
Mindettől függetlenül, ha valakinek nem volt egyértelmű, hogy hol van a helyem, most, az EP-választások alkalmával ez világossá vált, még akkor is ha Jenő barátom szerint még keresem (mármint a helyem) és néha máshol szeretne látni, mint ahol vagyok.