Köszönöm a türelmet, erre a továbbiakban is szüksége lesz annak, aki megátalkodottan kiváncsi válaszaimra. Tehát:

# új széköly
2008. január 9., 17:24 e

Azokat az értelmiségieket, gondolkodókat, szóval, akik félrálltak vagy félre lettek állítva, hogy próbálják visszacsalogatni?
Hogy lehet az Rmdsz – ből kiiktatni a korrupciót, a gőgösséget…sokszor azt érzem, hogy olyan vagyok, mint egy kurva: amikor kell élvezzenek ( válsztások), akkor édesgetnek, amikor köztes van, akkor elfelejtenek… szóval mintha senkié sem lennénk….
Sajnos ilyen szempontból az Mpsz sem jobb semmivel….legalábbis jelenlegi álláspontok szerint…

Nem csalogatni kell a félreáll(ítot)t gondolkodókat és egyéb értelmiségieket (akit csalogatni kell, abból túl sok köszönet nem lesz), hanem lehetőséget teremteni, hogy azt tegyék, amihez értenek, amit szívesen csinálnak és értelmét is látják. Erre jó lehet egy életképes és reményteljes alternatíva. Reményteljes, vagyis elhihető róla, hogy valóban alternatíva, nem légvár, vagy nem ugyanaz mint az eddigi (“aceeasi Marie cu alta palarie”, ahogyan Bukarestben mondanák). De erről lásd Valakinek adott válaszom.
Ami a választók és választottaik közötti viszonyt illeti: kettőn áll a vásár. Manapság egy tudatos választó változatos technikákkal követheti választottja munkáját és jelezhet neki vissza. Egy igazi képviselő igényli is ezt. A legegyértelműbb jelzés azonban a szavazat vagy annak hiánya. Egy plurális társadalomban a pártjával vagy képviselőjével elégedetlen szavazó váltani szokott. Nekünk, erdélyi magyaroknak mindeddig nemigen adatott meg a választás ilyen fokú szabadsága, ezután talán másképp lesz. Hogy az MPSZ/MPP ebből a szempontból jobb-e a Deákné vásznánál, azt igen kevéssé tudhatjuk, mert az egy Udvarhelyt leszámítva nemigen kapott lehetőséget, hogy hatalmi helyzetéből adódó gőgössége és egyéb hasonló tulajdonságai megnyilvánuljanak. Tehát óvatos optimizmusra és megelőlegezett bizalomra bíztatlak, kedves Új Széköly, de azért legyél résen a rokon ősi mesterségeket gyakorlókkal.