# valaki
2008. január 9., 17:15 e

Kétség sem fér hozzá, úgy az RMDSZ, mind az ellenzék hosszú távú túlélésének egyedüli esélye, hogy fiatal, értelmiségi, pragmatikus politikusokat szerezzen: Fodor Imre és generációja például már nemigen fog semmilyen téren labdába rúgni, és szó ami szó, a mostani ötvenes-hatvanas nemzedék is csak nehezen tartja a lépést a korral.

Tény, hogy az ősszel Tőkésre szavazók közt vannak ilyen fiatalok, csak ők az üzleti szférában mozognak. Van-e valamilyen elképzelésetek arra, hogy őket bevonjátok a mindennapi politikai munkába? Látsz ebben fantáziát?

Kétség nem fér hozzá, igazad van, ami a fiatal, értelmiségi és pragmatikus politikusokat illeti. Hacsak a pragmatizmus a te szóhasználatodban nem értéksemleges ügyeskedést , bukaresti tájbasímulást jelent (remélem, nem erre gondoltál, ha már Valaki vagy!)
Ami a bevonást illeti, szerintem nekünk az lenne a dolgunk, hogy a jövőkép mellé – amiben eddig sem volt hiány, eddig is jó programszövegeket gyártottunk – intézményes keretet és lehetőséget teremtsünk a politikai szerepvállalásnak. Ezért fontos a Tőkés-kísérlet és annak győzelemre vitele: rést ütött az egypárti reménytelenség betonfalán. Van perspektívája a politikai szerepvállalásnak anélkül, hogy kénytelenek legyünk a jelenlegi becsontosodott és a román pártpolitikai csatákban hitét – talán egyebet is – vesztett “profik” szekerét tolni és elfogadhatatlan kompromisszumokat elfogadni.
Persz, megvan az esélye annak is, hogy ez a tábor jelenlegi vezető arcai – a polgári-nemzeti alternatíva – is elijessze a politikai szerepvállalást fontolgató fiatalokat, azáltal, hogy megkerülhetetlenségükben elállják a bejáratot és nem engedik belépni a várba a csatlakozni vágyó – a szójásszalámi ízét nem ismerő – újakat. Ezért jogos a kérdésed. Ezért, sajnos, aktuális az én aggodalmam is. Igen, látok benne fantáziát, ezért töltöm az időmet most is a válaszok bütykölésével.
Baráti üdv
TTT