# anonymus
2008. január 9., 15:47 e

Az RMDSZ ellenzéke gyakran hangoztatja a demokráciát, mint elérendő célt (ellentétben az RMDSZ-ben uralkodó önkényuralommal, diktatúrával, stb.). Csakhogy a választás szabadsága (figyelem, MPSZ-szlogen) az MPP jövendőbeli elnöki tisztségével kapcsolatban fel sem merül, szó sincsen arról, hogy a küldöttek választanák majd meg az elnököt az alakuló kongresszuson. Szász Jenő miután nem győzi szidni emiatt az RMDSZ-t, ugyanúgy saját különbejáratú pártjaként kezeli az MPP-t, mint Markó. A kérdés: jó ez így? Ez az alternatíva, az éledező romániai magyar demokrácia?

Rövid válasz:
Ha így lesz, nem jó lesz így. De ez már igazából a pártok – RMDSZ, MPP – belügye lesz. Mármint a belső demokráciadeficit vagy éppen túltengés.
Hosszabb válasz:
Míg az RMDSZ egyedül létezett az erdélyi magyar politikai piacon, mint minden magyarok szövetsége, akkor a demokráciát, illetve annak egyik fontos elemét, a pluralizmust – a választás szabadságát – a szervezeten belül kellett (volna) biztosítani. A belső szervezeti demokrácia az önkormányzati szerkezet szerint elképzelt és felépített Szövetség esetében minőségileg más, mint egy párt szervezési és működési szabályzatában meghatározott keret: ebben a közösség minden tagjának lehetőséget kellett (volna) nyújtani, tagsági könyvtől függetlenül, hogy részt vehessen a döntés és a végrehajtás felelősségében. Úgy tűnik, ez nem sikerült. Az RMDSZ pártosodásának egyenes következménye – és, ha tetszik, egyben bizonyítéka is – egy másik párt megjelenése. Az MPP hivatalos bejegyzésével lezárul egy korszak az erdélyi magyarok politikai képviseletének fejlődéstörténetében (a szervezetileg egységes képviselet korszaka) és új kezdődik. Hogy ez milyen lesz? Nem tudom. Legfeljebb csak azt, hogy én milyennek szeretném.

Innen kezdődően a politikai szereplők a pártok, illetve azok tisztségviselői. A közöttük levő viszony – a játékszabályok – olyan, mint általában a romániai pártok között. Ezeket részben a törvények, részben a társadalom elvárásai határozzák meg. Ha azt szeretnénk, hogy a mi magyar pártjaink között sajátos – a magyar közösségi érdeknek leginkább megfelelő, hol együttműködési, hol konkurenciális – viszony legyen, akkor új szerződést, új szövetséget kell kötni. Jelenleg ez még nem született meg. Ezért szorgalmazom mindúntalan egy olyan fórum létrehozását (Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum), amely képes ennek alapjait lerakni és működését felügyelni. Ez lenne az én olvasatomban a rongyos és deficites régi helyett az új és éledező magyar demokrácia kerete.
Egyelőre ennyit róla, kedves Anonymus. Részleteire, ha van rá igény, később még visszatérhetünk.